Türkiye Burada Sohbet Ediyor
Operserv Özel Komutlari
/os help commands
Komutu kullanıldığında çıkan paremetler aşşağıda uygulamalı şekilde verilmiştir.
GLOBAL Butun kullanicilara notice atar.
/os global Mesajınız ( Mesajınız kısmına ne yazarsanız bütün -Nickiniz- “Mesajınız” şeklinde status kısmında bütün kullanıcılara gidicektir. )
STATS Services’in ve network’un durumu.
Açıklama : Stats komutunun 3 parametresi vardır. “Reset”, “Network” ve “All” . Kullanım ve açıklamaları aşağı kısımda belirtilmiştir.
* Reset : /os stats reset ( /Lusers komutunun kullanımı sonucu “Sunucudaki kullanıcı sayısı: ? En çok: ?”
“Ağ’daki kullanıcı sayısı: ? En çok: ?”
Ağ’daki kullanıcı sayısı kısmında bulunan “En cok ?” kısmını resetler. Yani o güne kadar yapılan giriş sayısını O anki kullanıcı sayısına eşitler. Yani sıfırlamak anlamına gelir. )
* Network : /os stats network ( Sunucu üzerinde okunan ve yazılan verilerin “%” lik değerlerini verir. Ve sunucu soket ve toplam soket’lerinde “%” lik değerlerini verir. )
* All : /os stats all ( IRCServices’in en son ne zaman başlatılış zamanından services’lerin kullanımda sunucu üzerinde kapladıkları “%” lik alan. Kaç kayıtlı nick kaç kayıtlı kanal ? SGlines, SQlines, SZlines ve oturum bilgilerini kapsar.
SERVERMAP Network haritasini gösterir.
/os servermap ( Bağlı olan bütün serverleri gösterir. O anda bağlı olan serverleri +– IRC.Domain.Adı şeklinde gösterir. Jupe edilmiş ve hayali serverleride *– IRC.Domain.Adı şeklinde gösterir. )
OPER LIST Services operator’leri listeler.
( Telnette operler için hazırladığınız opers veya oper.conf a eklediğiniz operleri sunucu üzerinde /os oper add Nickkomutu ile eklediğiniz operatorleri listeler. )
ADMIN LIST Services admin’leri listeler.
( Aynı şekilde oper veye opers.conf a eklediğiniz admin leri sunucu üzerinde /os admin add nick komutu ile eklediğiniz adminleri listeler. )
MODE Bir kanalin mode’unu degistirir.
/os mode #kanal +veya-modeler
( istediğiniz her kanalda chanserv tarafından belirtilmemiş olan modeleri kullanabilirsiniz. /cs set #kanal mlock -veya+modeler şeklinde kullanılmış ise siz değiştirdiğiniz zaman chanserv yine otomatik değiştiricektir. )
KICK Kanaldaki bir kullaniciyi atar.
/os kick #kanal nick sebep ( Belirttiğiniz kullanıcı belirttiğiniz kanaldan atar. Bu komut adminlerde de etkili olur bir operator ofalgs +q su olan kullanıcıları bile kickleyebilirsiniz. )
CLEARMODES Belirtilen modlari kanalda kapatir.
“ALL” Parametresi ile de kullanılabilir.
/os clearmodes #kanal ( “binary mode”‘lari (i,k,l,m,n vb.) kaldırır” Fakat yine chanserv faktörünü unutmayınız. Yine modeler chanserv mlcok ile verilmişse kaldırdığınız modeler otomatik chanservden geri verilir. “Supass giren adminlere özeldir.” )
/os clearmodes #kanal all ( All kullanıldığı zaman binary modeler haricinde +o(@),+h(%),+(v) leride temizler. Yine chanserv mlocktan verilen modeler geri gelir. “Supass giren kullanıcılara özeldir.” )
CLEARCHAN Belirtilen kanaldaki herkesi kickler (masskick)
/os clearchan #kanal ( Kanalda ki bütün kullanıcıları kanaldan atmak için kullanılır. Netadmin de buna dağildir. Services bu işlemi önce “chanserv”i kanala sokarak yapar. tüm kullanıcılara banı attıktan sonra kanalı +l 1 modesine alıp herkeze deop komutunu kullanarak dışarı çıkar. “Supass giren adminlere özeldir.” )
KILLCLONES Bir nickin tüm klonlarina KILL atar.
/os killclones nick ( Aynı ip adresinden bağlanan bütün kullanıcıra *@host şeklinde geçici akill komutu uygular ve hemen geri gelmeleri engellenir. Wallops mesajı ile de ban’ı kimin attığı kaç kişinin sunucudan atıldığı belirtilir. “Supass giren adminlere özeldir.” )
AKILL Autokill listesini düzenler.
/os akill add +süre *@IP-Adresi sebep ( Sunucu üzerinde girmesini istemediğiniz ip adreslerini yasaklar. süre paremetleri d(gün) h(saat) m(dakikadır) +süre sonuna d,h,m parametresi belirtmezseniz otomatik gün olarak ekler +30 yazarsanız 30 gün demektir.
Akill paremetleri ise “List”, “View” ve “Count” tur. -List- tüm listeyi gösterir. -Count- Sadece sayı olarak belirtir. -view- ise kim tarafından ne sebeple ne zaman ve kaç günlük olduğunu gösterir. “Supass giren adminlere özeldir.” )
/os akill list
/os akill count
/os akill view
AKILLCHAN Bir kanaldaki kullanicilara autokill atar.
/os akillchan +süre #kanal sebep ( Belirtiğiniz kanalda ki bütün kullanıcılara akill ekler otomatik kill atar. Bu komuttan operler etlilenmez ama eğer operator sunucuda kendi ip adresinden bir clon bulunduruyor ve user posizyonunda ise kendi ip’inde ki userden etkilenerek net admin bile akill eklenip kill yiyebilir. Süre belirtilmez ise otomatik 1 dakika atılır. “Supass giren adminlere özeldir.” )
SQLINE Sqline listesini düzenler.
/os sqline add +süre Nick sebep ( Belirtilen nick’in normal user konumunda ki kullanıcılara kullanımını yasaklar. Oper olan kullanıcılar sqline olan nickleri kullanabilirler. Sqline paremetleri “List” , “Count” , “View” dir. )
/os sqline list
/os sqline count
/os sqline view
SGLINE Sgline listesini düzenler.
/os sgline add +süre “FullName” sebep ( Sunucuya giriş yapan userlerin fullname kısımlarında yapılan reklamları engellemek için kullanılır. Geneli Script reklamıdır. Sgline parametleri “List” , “Count” , “View” dir. )
/os sgline list
/os sgline count
/os sgline view
SZLINE Szline listesini düzenler.
/os szline +süre “Metin” sebep ( Metin kısmına ne yazarsanız “fullname” ve “ident” kısmını etkiler. sgline komutu ile aynı işlevi görmektedir. Ve paremetleride aynıdır. )
/os szline list
/os szline count
/os szline view
SESSION Oturum listesini gösterir.
/os session list Numara ( Services operatorlerin oturum listesini görmelerini saglar. “SESSION LIST” ile en az “threshold” baglantili hostlar görüntülenir. Flood sorunu olmamasi icin bu rakam en az 1 olmalidir. “SESSION VIEW” ile bir baglanti hakkinda detayli bilgi alinabilir. Aktif baglanti sayisi ve de limit gibi. host belirtirken asterisk kullanilamaz. )
EXCEPTION Oturum listesi özel durumlari düzenler.
/os EXCEPTION add +süre *IP-Adresi “Limit” Gerekçe. ( Telnet Services.conf kısmından tek ip’e giriş sayısı belirtilmektedir. Clon girişlerini yasaklamak için. Bu komutla bazı belirtilen ip’lere verilen limitler çoğaltılabilir. Limit 1 den büyük 100 den küçük olmalıdır. )
LOGONNEWS LOGON mesajini belirler.
/os logonnews add Mesajınız. ( Sunucuya giriş kısmında belirtilen aktüel mesajlardır. [ Logon Haberler – Tarih ] bu mesajları belirtebilirsiniz. Tarih kısmı logonnews’i attığınız tarihi belirtir. En fazla 3 tane logonnews ekleyebilirsiniz. 1 2 3 şeklinde eklenen logonnews ler 3 2 1 şeklinde sıralanmaktadır. Yani eğer üç mesaj eklerseniz ilk eklediğiniz mesaj 3. mesaj olarak listelenir. )
/os logonnews list ( Ekli olan logonnews leri listeler. )
/os logonnews del Numara ( Eklediğiniz logonnews’i silmenizi sağlar. )
OPERNEWS OPER mesajini belirler.
/os opernews add mesaj ( Sunucuda /Oper Nick Şifre komutu ile giriş yapılıp sunucu operatorü olduğunuz anda gönderilen operator haberleridir. Logonnews teki parametreler opernews’te de geçerlidir. )
/os opernews list
/os opernews del numara
OPER Services operator listesini duzenler.
/os oper add Nick ( Telnetten eklenen operatorleri sunucuda /os kullanma yetkisi verir. )
/os oper del nick ( add ile eklenen kullanıcıyı siler. )
/os oper list ( Ekli olan operator listesini gösterir. )
JUPE Bir server’i “Jupiter” eder.
/os jupe services.domain.uzantı açıklama ( Belirtilen sanal sunucu ismini kullanılan sunucuya linkler ve o isimde başka sunucu linklemesi yapılamaz. Bu linki sadece /Squitkomutu koparabilirsiniz. )
SU Services Root yetkilerine erismeye yarar.
/os su şifre ( Bu komut Services Operator ve üzeri olan operatorlere Root yetkisi kazandırır. Su pass giren bir services operator Root admin’e getpass çekme yetkisi kazanabilir. Supass giren Services operator ile root arasında ki tek fark ise supass değiştirme komutudur. )
/os set supass yenişifre ( Bu komut sadece services.conf ta Root olarak belirtilen nick’e aittir. Root admin supass girmeden bütün komutlara erişim kazanabilir. )
Not : IRCOperator supass giremez.
SET Cesitli Services seceneklerini duzenler.
“READONLY” read-only ve read-write arasinda gecis.
/os readonly on ( Bu özellik sunucuda aktif ise normal kullanıcılar dahi ” cs ns forbid , akill ekleyebilirler Drop komutlarını kullanabilirler. /cs ns list * komutlarını kullanabilirler. Bu komutu aktif ettikten sonra sunucuya restart atmanız gerekmektedir. Bu komutun açılmasını ben bile tavsiye etmiyorum )
/os readonly off ( Yukarıda belirtilen özellikleri kapatır. Sunucunun kurulumunda otomatik kapatılmıştır. )
DEBUG debug mode’u acar/kapar.
/os debug on ( Sunucu üzerinde kullanılan bütün services komutları saklanır. Bir nevi Log alınır. Servicese gönderilen mesajlar ve servicesin verdiği mesajlarda log alınır. Numara da belirtilebilir. )
/os debug on Numara ( Başlatılan numaradan sıralanmaya alınır. )
/os debug off ( Services’in log almasını engeller. )
SUPASS services adminlere root yetkisi vermek.
/os su şifre ( Yukarıda belirttiğim bir komut. Bknz: SU )
/os set supass şifre ( Sunucuda Services Root tarafından bu komut kullanılıp bir şifre belirtilmemiş ise sunucuda supass özelliği aktif olmaz. )
UPDATE Services veritabanini gunceller.
/os uptade ( Komutun kullanıldığı andan itibaren güncellemeye başlar. )
/os uptade force ( Eğer veritabanı kilitli ise “force” parametresini eklerseniz kilitli olmasına rahmen güncelleme devam edicektir. )
SHUTDOWN Veritabanini kaydedip, services’i kapar.
/os shutdown ( /Quit komutundan farkı komutu kullandığınız anda services kendini günceller ve ondan sonra kapatır. )
QUIT Services’i kapatir.
/os quit ( Servicesi güncellemeden kapatır. Shell firmasından veya dedicatedinizde sorun olmadığı sürece sunucu üzerinde quit kullanmayınız. )
REHASH Ayar dosyasini yeniden okur.
/rehash ( Local serverin konfigürasyon dosyasını yeniden okumasını sağlar. Eger bir parametre girilmişse sadece belirtilen kısımlar tekrar okunur. )
Paremetler :
DNS : Çözünenleri sıfırlar
SZLINES : Geçici zlineları kaldırır.
TKLINES : Geçici klineları kaldırır
GC : Çöp toplaması yapar
MOTD : Motd dosyasını yeniden okur
LINKS : Links dosyasını yeniden okur
IP : IP hash tablosunu tekrar hash eder
AKILLS : Bütün geçici akilleri kaldırır
EXCLUDES : Tüm akill muafiyetlerini kaldırır
JUPITERS : Tüm Jupiter tanımlamalarını kaldırır
SQLINES : Tüm sqline’ları kaldırır
SGLINES : Tüm sgline’ları kaldırır
SZLINES : Tüm szline’ları kaldırır
TEMPMASKS : Bütün gecici maskitem’leri kaldırır
PERSMASKS : Bütün kalıcı maskitem’leri kaldırır (config dosyasından okuyara k)
WRITECONF : Server konfigurasyon dosyasına yazar
THROTTLES : Throttle listesindeki tüm hostları kaldırır
ALL : Yukardakilerin tümünü uygular
Not : Her sunucuda kullanılamaz.
ADMIN Services admin listesini duzenler.
/os admin add nick ( Telnetten admin eklenen kullanıcıyı sunucu üzerinde /os kullanma yetkisi verir. Bu komutu sadece Services Root kullanabilir. Supass giren bir services operator de bu komutu kullanabilir. )
/os admin del nick ( Belirtilen nicki admin listten siler. )
/os admin list ( Ekli olan SVSadmin’leri listeler. )
RAW IRC sunucusuna bir RAW komutu yollar.
Not : Bu komut sadece services root’lara ve supass giren admin’lere aittir. Komutun kullanımından emin olmadınız sürece kesinlikle kullanmayınız. Aşşağıda bilindik raw komutlarını belirtilmiştir. )
Userin nickini zorla değiştirme : /os raw svsnick Nick Yeninick 0:0
Bir nicki zorla kanala sokma : /os raw svsjoin Nick #kanal veya /Sajoin nick #kanal ( Network adminler bu komutu supass girmeden kullanabilirler. )
Bir nicki zorla kanaldan çıkarma : /os raw svspart nick #kanal veya /sapart nick #kanal
Whois yazma : /os raw swhois nick: mesaj
Userlerin modelarını değiştirme : /os raw svsmode nick +modelar/-modeler
Servisleri kanala sokma : /os raw :servicesismi join #kanal
Servisleri kanaldan çıkarma : /os raw :servicesismi part #kanal
Servisleri konuşturma : /os raw :servicesismi privmsg #kanal mesaj
Servislere kanalda mode uygulatma : /os raw :servicesismi mode #kanal +modelar/-modelar Servislerle kick attırma: /os raw :servicesismi kick #kanal nick sebep
Servislere topic attırma : /os raw :servicesismi topic #kanal mesaj
Servisler ile op alma : /os raw :servicesismi mode #kanal +o nick
Servisler ile ban koyma : /os raw :servicesismi mode #kanal +b nick
— Host, Ident, Setname Değiştirme —
Kendi identini değiştirmek için : /setident ident
Kendi hostunu değiştirmek için : /sethost host
Kendi name kısmını değişmek için : /setname name
Kullanıcı ident değiştirmek için : /chgident nick ident
Kullanıcı host değiştirmek için : /chghost nick Host
Kullanıcı name değiştirmek için : /chgname nick name
Chanserv ile kullanılan operator komutları .
GETPASS Belirtilen kanalin sifresini verir.
/cs getpass #kanal ( Belirtilen #kanal’ın şifresini öğrenmenizi sağlar. getpass komutunu kullanabilmek için SVSAdmin olmanız gerekir. )
FORBID Belirtilen kanalin kullanimini yasaklar.
/cs forbid #kanal ( Belirtilen #kanalı kapatır. Kanalın tekrar kullanıma açılması için “DROP” tamamen kaydının silinmesi gerekir. )
/cs drop #kanal ( Belirtilen kanalın chanserv üzerindeki kaydını siler. Forbid atılan kanal sadece bu komutla açılır. )
SUSPEND Belirtilen kanalin kaydini silmez ama kullanimini yasaklar.
/cs suspend +süre #kanal gerekçe ( Belirtilen kanala belirttiğiniz süre dahilinde suspend alır. Bir nevi akick’tir )
/cs unsuspend #kanal ( Suspend li kanalı kullanıma açar. )
LIST Kayitli kanallari listeler.
/cs list * ( Belirtilen parametreler dağilinde listelemeler yapar. Noexpire suspended ve forbidden olmak üzere üç parametresi vardır. )
/cs list * suspended ( Suspend atılan kanalları listelemek için kullanılır. )
/cs list * forbidden ( Forbid atılan kanalları listelemek için kullanılır. )
/cs list * noexpire ( Zaman aşımından çıkartılan kanalları listelemek için kullanılır. )
NOEXPIRE Belirtilen kanalı zaman aşımından çıkarır.
/cs set #kanal noexpire on ( Belirtilen kanalı zaman aşımından çıkarır. Yani kanal services tarafından belirtilen süre kadar kullanılmasa bile kanal kaydı düşmez. )
/cs set #kanal noexpire off ( Belirtilen kanalın zaman aşımını açar. Belirtilen süre kadar kullanılmaz ise kanal kaydı düşer. )
Nickserv ile kullanılan Operator komutları.
DROPNICK Bir nickin kaydini siler.
/ns dropnick nick ( Svsadminlerin bir nickin kaydını silmesi için şifre girmeden o nickin kaydını silebilir. )
DROPEMAIL Bir email adresi maskesine uyan her nicki siler.
/ns dropmail mail@adresi ( Belirtilen email adresine kayıtlı nick’leri listeler. )
/ns dropmail-confirm mail@adresi ( Belirtilen mail adresine kayıtlı bütün nicklerin kaydını siler. )
GETPASS Sifreleme gecerli degilse, bir nickin sifresini gösterir.
/ns getpass nick ( Belirtilen nickin şifresini gösterir. Getpass komutunu kullanabilmek için SVSAdmin olmanız gerekir. )
FORBID Bir nickin kaydini engeller.
/ns forbid nick ( Belirtilen nickin kullanımını yasaklar. Operator’ler dağil bu nickin kaydı silinene kadar kimse kullanamaz. )
/ns drop nick şifre
/ns dropnick nick ( Bu iki komut forbid’in kalkmasını sağlar. )
SUSPEND Bir nickin identify edilmesini engeller.
/ns suspend +süre nick sebep ( Belirtilen nicke belirtilen süre kadar identify etme yasağı koyar. )
/ns unsuspend nick ( Belirtilen nickteki suspend’i kaldırır. )
LIST Bir maskeye uyan tüm nickleri listeler.
/ns list * ( Belirtilen parametlere göre nickleri listeler noexpire , forbidden ve suspended gibi parametleri vardır. )
/ns list * noexpire
/ns list * forbidden
/ns list * suspended
LISTEMAIL Bir emaile sahip tüm nickleri listeler.
( noexpire – forbidden – suspended – noauth gibi parametrelerde kullanılabilir. )
/ns listemail mail@adresi ( Belirtilen mail adresinde ki kayıtlı kullanıcıları gösterir.
/ns listemail * forbidden
/ns listemail * suspended
/ns listemail * noexpire
/ns listemail * noauth
SETAUTH Bir nick icin yeni bir AUTH kodu belirler.
/ns setauth nick ( Belirtilen nick’e yeni bir auth kodu belirler eğer o nick online ise setauth komutundan sonra o nick’e sunucu tarafından notice gönderilir ve auth kodunu kayıtlı mail adresine gönderildiğini tanıtılması gerektiğini belirten bir mesaj. )
GETAUTH Bir nick icin gecerli AUTH kodunu gösterir.
/ns getauth nick ( Belirtilen nickin auth kodunu gösterir. )
CLEARAUTH Bir nickin AUTH kodunu siler.
/ns clearauth nick ( Belirtilen nickin auth kodunu siler. O nick için otomatik auth işlemi kalkmış olur. )
Memoserv ile kullanılan operator komutları
/ms set limit nick sayı ( Belirtilen nickin memo limitini arttırmanızı sağlar. )
/ms info nick ( Belirtilen nick hakkında memo limiti ve memo bilgilerini gösterir. )
Alıntı
Son Yazılar
Gulchat.net adresinde binlerce bay ve bayan kullanıcı ile bir araya gelerek yeni arkadaşlıklar kur!
Son Yorumlar