Sohbet Girişi

Türkiye Burada Sohbet Ediyor

kullanıcı
şifre
* Şifreniz yoksa boş bırakabilirsiniz.
FARKLI SÜRÜM Mirc İndir
play store app store

Mukabele Sünneti Camilerimizde

Mukabele Sünneti Camilerimizde

Mukabele Sünneti Camilerimizde okutuluyor

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Bursa’da başta tarihi camiler olmak üzere tüm camilerde Kur’an-ı Kerim mukabelelerine kadın erkek her yaştan katılım sağlanıyor.

Hazreti Muhammed ve Hazreti Cebrail’in Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı okumaları anlamına gelen mukabele, Bursa’nın tarihi camilerinde devam ediyor. Kentte ki başta tarihi camiler olmak üzere tüm camilerde ramazan dolayısıyla Müminler ibadet ederek Kur’an-ı Kerim okuyor.

Kentteki tüm camilerde okunan mukabele, tarihi Ulu Camii’ de günde 10 defa okunurken, Emir Sultan ve Yeşil camilerde ise 3 defa okunuyor.

“14 asırdır mukabele geleneğini en güzel şekilde yaşatmaya gayret etmişiz”

Mukabeleyle ilgili genel bilgiler veren Emir Sultan Cami Uzman imam Hatibi Şemsettin Çoban, “Peygamber Efendimiz ile Cebrail aleyhi selamın her Ramazan ayında karşılıklı olarak okumalarını ifade eden bir kavramdır mukabele. Bizler İslam ümmeti olarak Hazreti Peygamberden günümüze kadar 14 asırdır bu geleneği en güzel şekilde yaşatmaya gayret etmişiz.  Bizler de bugün en küçük camiden en büyük camimize, mescitlerimize hatta evlerimizde de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Kur’an ayı olan Ramazan-ı şerifte Kur’an-ı Kerim’i Rabbimizin rızası için okumaya gayret ediyoruz. ” ifadelerini kullandı.

“Kur’an ayında, Kur’an’ı okuduğumuz gibi anlama gayreti içerisinde de olduğumuz bir ay olmalıdır”

Kur’an-ı Kerim’in mealinin okunmasını da tavsiye eden Çoban, “Kur’an-ı Kerim’in Arapçasını mutlaka okumalıyız. O olmadan namazımız da olmaz. Arapçasını okuduğumuz gibi Rabbimizin bize getirdiği emir ve yasaklarını da mutlaka bilmeliyiz. Bugün elimizde yüzlerce meal var. Artık imkanlar gelişmiş, telefonlarda, tabletlerde elimizi uzattığımız her yerde Kur’an-ı Kerim mealine, anlamına en güzel şekilde ulaşabiliriz. Kur’an ayında, Kur’an’ı okuduğumuz gibi anlama gayreti içerisinde de olduğumuz bir ay olmalıdır.” dedi.

“Kur’an-ı Kerim’i bilmiyorsak Ramazan ayı bizim için bir milat olsun”

Kur’an-ı Kerim’i okumadan, anlamadan bir Ramazan ayının düşünülemeyeceğini vurgulayan Çoban, “Öncelikle Kur’an’ı çokça okuyacağız. Eğer Kur’an-ı Kerim’i bilmiyorsak Ramazan ayı bizim için bir milat olsun. Kur’an-ı Kerim’i okumak çok kolay. Elimize aldığımız zaman 15 günde Kur’an’ı Kerim’i öğrene biliriz. Bilmeyenler için bir milat olsun. ‘Kim ki Kuran bilmedi, sanki dünyaya gelmedi’ diyor Yunus Emre. Eğer bu dünyadan Allah’ın kitabını okumadan, öğrenmeden gidersek Rabbimizin verdiği emanete yazık etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

“Allah ile konuşmak isteyen Kuran okusun”

Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın kelamı olduğunu söyleyen Yeşil Cami müezzini Recep Uyar, Allah ile konuşmak isteyenlere Kur’an-ı Kerim’i okumalarını tavsiye etti.

Tarihi Yeşil Camii’de  600 yıldır mukabele okunduğunu aktaran Uyar, bu Ramazan günde 3 defa mukabele okunduğunu söyledi.

Uyar, “Vatandaşlar mukabeleye katılım gösteriyorlar. Gençler, bayanlar, erkek cemaatimiz mukabeleleri takip etmektedir. Orucun farz kılınma sebebi, günahlardan korunma ve arınmadır. Ramazan, oruçla, teravihle, mukabelelerle, sadakalarla, zekâtlarla, iftar sofrasıyla adeta bir mekteptir. Şu an eğitim alıyoruz. Ramazan mektebi bizi olgunlaştırır, takvaya ulaştırır. Bayram sabahı, bayram namazını kılarak bir aylık mektepten tüm Müslümanlar olarak Rabbimizden takva diploması olarak belgelerimizi alacağız inşallah.” (Mustafa Bikeç- İLKHA)

 

Admin 143 okunma
Cevap bırakın

alt dalga
Aç / Kapat

Yayındaki Dj:   &   Çalan Parça:

Ses 50